Web tasarım nedir? UI&UX Design Nedir?

Günümüzde, sektörlerin çoğu internetten hizmet vermeye ve web siteleri kurmaya başladı. Bu olayın gerçekleşmesinde, teknolojinin giderek gelişmesinin ve internetin hayatımızın her alanına girmesinin yeri büyük. Peki firmalar, dijital ortamlarda nasıl var oluyor? Kendi sitelerini nasıl oluşturuyorlar ve sürekli nasıl canlı tutuyorlar? Web tasarım tam da bunun için var olan bir kavram.

Web tasarım; kurumsal siteler, kişisel bloglar, bilgi verici sayfalar gibi internette yer alan tüm sitelerin, tasarımının güncel standartlarda  kurgulanması ve kullanıcı deneyimi göz önünde bulundurularak tasarlanmasına denilen addır. Web tasarımcısılar kurulacak internet sitesinin hedeflerini, markasını ve imajını göz önüne alarak çeşitli tasarımlar üretiyor. Ardından uzman yazılımcılarla birlikte güvenli ve hızlı bir site temeli atarak, HTML kodlarıyla web sitesini yoktan var ediyor. Böylece dijital ortamda varlığını sürdüren herkes, hedef kitlesini göze hoş gözüken, prestijli ve hızlı sitelerde ağırlayabiliyor.

Yazının bu kısmına kadarki süreçte genel bir anlatım sergiledik. Yazımızın bu aşamasından sonra web tasarımla ilgili bir kaç detay bilgi paylaşmak isteriz. İnternet ekosisteminin gelişmesiyle birlikte web tasarım işleyişi temelde ikiye ayrılmıştır. UI Design (User Interface), UX Design (User Experience) diye adlandırılan temel iki öğeden oluşmaktadır.

UX Design Nedir?

Akış DiyagramıWeb tasarımın User Experience Design (Kullanıcı Deneyimi tasarımı) diye adlandırılan aşamasıdır. Bu aşama UI Design aşamasından önceki aşamadır. Kendi içinde de bir kaç aşamadan oluşmaktadır.

  • Kullanıcı senaryolarının oluşturulması
  • Kullanıcı arayüzü wireframe’lerinin hazırlanması
  • Site haritasının hazırlanması
  • Akış diyagramının hazırlanması

Projenin kağıt üstünde hazırlanmasından itibaren yukarıdaki aşamaları geçerek ui design aşamasına gelene kadarki sürece ux design deniyor. Bu çalışmanın ardından web sitesinde kullandığınız tüm elementlerin yerlerini ve görevlerini tespit etmiş oluyorsunuz.  Ekranda gördüğünüz yazıların, butonların ve görsellerin kısacası her şeyin nerede durması, hangi işlevsellikte olması gerektiği UX aşamasında belli oluyor.

Wireframe

UI Design Nedir?

Web tasarımın User Interface Design (Kullanıcı arayüzü tasarımı) diye tabir edilen aşamasıdır. Siteyi gezen kullanıcıların karşısına çıkan vitrin burasıdır diyebiliriz. Tamamen kullanıcının gördüğü ve etkileşim aldığı, markanın kurumsal kimliğini hissettirdiği bir alan. Ekranda gördüğünüz yazıların, butonların ve görsellerin kısacası her şeyin renkleri ve boyutları bu aşamada tamamlanır.

Web tasarım hizmetleri

Linus Teknoloji’nin sunduğu web tasarım hizmetleri ile sizler de hayalinizdeki web siteye ulaşabilir, dijital dünyadaki ofisinizi en iyi şekilde inşa edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak ister misiniz?

Aklınıza takılan soru işaretlerini giderebilmek ve uzmanlarımız ile değerlendirmek için bizimle iletişime geçin.